Accommodatie vinden kan, zeker in het buitenland, lastig zijn. Met deze tips wordt het een stukje makkelijker.

Zo vind je een studentenkamer in het buitenland

 Als je dit leest, dan ben je waarschijnlijk toegelaten tot een buitenlandse universiteit of ben je in ieder geval aan het plannen om binnenkort naar het buitenland te gaan voor je studie. Heel gaaf! Alleen, voordat je kunt starten met het pakken van je koffers, heb je natuurlijk nog wel accommodatie nodig.  Een studentenkamer is meestal niet in 1 klik gevonden. Wij geven je tips hoe je een gave huurwoning in het buitenland vindt. 

1. Begin op tijd met zoeken

Dit is misschien wel het belangrijkste. Start met het zoeken zodra je een bevestiging hebt gekregen dat je bent toegelaten tot de universiteit. Wacht niet een paar dagen of misschien wel weken voordat je je zoektocht begint. Doe je dat wel, dan is de kans aanwezig dat je achter het net vist. Begin dus op tijd met onderzoek doen.  

2. Check bij je buitenlandse universiteit

Het is handig om allereerst te kijken of je buitenlandse universiteit accommodatiemogelijkheden biedt. Waarschijnlijk hebben zij verschillende studentenflats op de campus, soms zelfs specifiek voor internationale studenten. Meestal geldt hierbij wel dat je je voor een bepaalde deadline moet aanmelden om in aanmerking te komen. Hou daar dus rekening mee. Heeft de universiteit geen eigen accommodaties, dan noemen ze meestal op de website wel andere opties waar je kunt verblijven. 

Accommodatie bij een studie in het buitenland

3. Ga zelf op onderzoek uit

Biedt je universiteit geen opties voor studentenkamers of wil je liever niet op de campus wonen? Dan is het natuurlijk ook mogelijk om zelf op zoek te gaan naar een leuke woning. Er zijn bijvoorbeeld speciale platforms speciaal voor het huren van kamers en studio's in het buitenland. Blijf je binnen Europa studeren, bekijk dan eens de website van Uniplaces. Met je ISIC kaart krijg je dan ook nog eens €25 korting op de servicekosten. Daarnaast worden er wereldwijd ook veel kamers en studio's aangeboden op Housing Anywhere. Je kan ook kijken of er Facebookgroepen zijn waar studenten uit een vorig semester hun kamer aanbieden. Of zoek gewoon in Google naar "student housing" en de stad waar je gaat studeren. Wil je jezelf helemaal onderdompelen in de cultuur, dan is een verblijf bij een gastgezin een te gekke optie!

4. Boek een Airbnb of ho(s)tel en zoek ter plekke verder

Is het via de hierboven genoemde opties nog niet gelukt om een kamer te scoren? Dan zou je ook eerst in een Airbnb of ho(s)tel kunnen verblijven en vanuit daar op zoek gaan naar een woning. Voordeel is dat je zo via de lokale bevolking wellicht aan een woning kan komen. Wij zouden dit alleen echt als worst-case scenario aanhouden. Het is natuurlijk veel fijner als je voordat je naar het buitenland vertrekt al je kamer gefixt hebt.

Hoe dan ook zul je vast op een fijne plek terecht komen. Succes met de zoektocht! 

Dit moet je weten als je in het buitenland wilt studeren 5 dingen die je moet weten als je in het buitenland wilt studeren
Studiebeurzen voor een studie in het buitenland The Global Study Awards studiebeurzen t.w.v. 10.000 pond
Goed beginnen met studeren Zo start je je studiejaar goed
)