Lees hier handige tips hoe jij als student het best kan solliciteren op een baan, inclusief tips over het schrijven van een goed studentencv!

Tips om te baan solliciteren als student

Of je nu in het binnen- of in het buitenland wilt gaan studeren, het is hoe dan ook een spannend avontuur. Als je ook nog eens op kamers wilt omdat de stad waar je gaat studeren niet naast de deur is, kan het als student een uitdaging zijn om financieel rond te komen. Gelukkig heb je als student altijd mogelijkheden om naast je studie te gaan werken. Lees hier handige tips hoe jij als student het best kan solliciteren op een baan, inclusief tips over het schrijven van een goed studentencv.

Bijverdiengrens en werken als je jonger dan 18 bent

Een bijbaantje hebben is als student zijnde bijna onmisbaar. Er zijn wel een aantal dingen waar je goed op moet letten. Zo mag je als student zoveel verdienen als je wilt, maar als je boven de bijverdiengrens uitkomt, dan kan dit van invloed zijn op je recht op studiefinanciering en je OV-kaart. Het bedrag van de bijverdiengrens is afhankelijk van de opleiding die je doet.

Een ander puntje om in het achterhoofd te houden: ben je 16 of 17 jaar oud, houd er dan rekening mee dat je niet ’s nachts mag werken, oproepdiensten mag doen of mag overwerken. Ben je 18 jaar of ouder dan vervallen deze voorwaarden.

Tips voor het vinden van een baan

1.Begin op tijd

Het is belangrijk om vroeg te beginnen met het zoeken naar een baan. Werkgevers hebben soms een lang sollicitatieproces, dus hoe eerder je begint, hoe groter de kans dat je een geschikte baan vindt.

2. Netwerk

Maak gebruik van je netwerk, zowel binnen als buiten de universiteit of hogeschool. Praat met medestudenten, professoren en loopbaanadviseurs. Soms kunnen zij je doorverwijzen naar interessante vacatures of contacten.

3. Gebruik online bronnen

Er zijn verschillende online platforms en vacaturesites die specifiek gericht zijn op studentenbanen. Enkele populaire websites zijn StudentenWerk, Indeed en LinkedIn. Maak een profiel aan op deze platforms en stel meldingen in voor relevante vacatures.

4. Taalvaardigheid

Het goed beheersen van de Nederlandse taal vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Hoe beter jouw Nederlandse taalvaardigheden zijn, hoe eerder een werkgever je zal uitnodigen voor een sollicitatiegesprek. Let er ook op dat je CV in foutloos Nederlands is geschreven.

 Tips om te baan solliciteren als student

Stappen om te solliciteren op een baan

Naast het zoeken van een studentenbaan, zul je ook een CV moeten schrijven. Heb je geen idee hoe een CV eruitziet, dan kun je gebruikmaken van handige CV templates. Een goed cv is essentieel bij het solliciteren op een baan. Begin met het vermelden van je persoonlijke gegevens, opleiding, werkervaring (als je die al hebt), vaardigheden en eventuele stages of andere relevante projecten en activiteiten.

1. Schrijf een motivatiebrief

Bij het solliciteren op een baan wordt vaak gevraagd om een motivatiebrief. Dit is je kans om je interesse in het bedrijf en de functie te tonen. Leg uit waarom je geïnteresseerd bent, benadruk je vaardigheden en prestaties die relevant zijn voor de functie, en sluit af met een sterke zin waarin je aangeeft waarom je geschikt bent voor de positie.

2. Doe onderzoek naar het bedrijf

Voordat je solliciteert, is het belangrijk om het bedrijf te onderzoeken waar je interesse in hebt. Begrijp de bedrijfscultuur, waarden en missie. Dit stelt je in staat om je sollicitatie beter af te stemmen op de behoeften van het bedrijf en om tijdens het sollicitatiegesprek relevante vragen te stellen die jou helpen te beslissen of je hier aan de slag wilt gaan.

3. Bereid je sollicitatiegesprek voor

Als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, bereid je dan goed voor. Oefen veel voorkomende sollicitatievragen en bedenk voorbeelden van situaties waarin je je vaardigheden hebt kunnen laten zien. Wees op tijd, draag gepaste kleding en toon je enthousiasme voor de baan tijdens het gesprek.

 

Het schrijven van een studentencv

Bij het schrijven van een CV is het belangrijk om de volgende onderdelen op te nemen:

  • Je persoonlijke gegevens: Begin met het vermhelden van je naam, adres, telefoonnummer en e-mailradres
  • Je persoonlijk profiel: Geen een beknopte beschrijving van jezelf en je carrieredoelen. Dit kan een persoonlij profiel, een carrieredoelstelling of een samenvatting zijn.
  • Je opleiding: Vermeld de studie die je op dit moment volgt, de universiteit of hogeschool waaraan je studeert en wanneer je denkt af te studeren. Ook kun je hier relevante cursussen of projecten noteren.
  • Je werkervaring en/of stages: Als je al werkervaring hebt, vermeld dan de naam van het bedrijf, je functie, de datum wanneer je bent begonnen en een korte beschrijving van wat je baan inhoudt. Heb je geen relevante werkervaring maar wel stage gelopen? Zet dit dan ook op je CV. 
  • Je vaardigheden: Geef een overzicht van je relevante vaardigheden, zoals je talenkennis, computervaardigheden, organisatorische vaardigheden, en ga zo maar door.

applying job as a student ISIC jobseeker

 In de foto: Student in het baan te solliciteren.

Om je verder op weg te helpen met het schrijven van een goed CV geven we je nog enkele handige tips: 

  •        Houd het beknopt en overzichtelijk, je CV bestaat idealiter uit één A4
  •        Pas het cv aan op de specifieke functie waarop je solliciteert
  •        Gebruik actiegerichte woorden om je prestaties te benadrukken zoals verbeteren en verhogen
  •        Controleer op spelfouten en grammaticale fouten

Jouw kans op een toffe bijbaan

Wanneer je wilt gaan studeren en je bent op zoek naar een bijbaan, geef je jezelf de mogelijkheid om financieel onafhankelijk te zijn en waardevolle werkervaring op te doen. Met de juiste aanpak en voorbereiding kun je als student succesvol solliciteren op verschillende banen.

Werken tijdens je studie kan een geweldige ervaring zijn en je helpen zowel persoonlijk als professioneel te groeien. Met de juiste inzet, voorbereiding en een overtuigend CV kun je de deuren openen naar verschillende carrièremogelijkheden. Dus maak gebruik van de beschikbare kansen, wees proactief en ga op zoek naar die perfecte baan die je studie-ervaring nog waardevoller zal maken.

)