Hoe kan je studiegewoontes duurzamer maken? ISIC gaat voor dat vertellen!
Duurzaamheid wordt elke dag belangrijker. Met de verschrikkelijke bosbranden in de Amazone vorig jaar en meer recentelijk bosbranden in Australië zie je overal de oproep om groener te gaan leven. Individuen kunnen maar een klein beetje bijdragen (grote bedrijven zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de klimaatproblematiek), maar laten we eerlijk zijn. Om de strijd aan te gaan met klimaatverandering moeten we met z’n allen aan de slag en duurzaam leven een prioriteit maken. Het is een grote uitdaging, maar een die ik met alle liefde aanga. In dit artikel vertel ik je hoe je je studiegewoontes duurzamer kan maken.
Allereerst een tip waar je waarschijnlijk niet aan herinnerd hoeft te worden: digitaliseer je studiematerialen en -gewoontes om papierverspilling te voorkomen. Het is niet alleen makkelijker om al je aantekeningen op orde te houden, het bespaart ook hopen papier. Als jij iemand bent die het niet erg vindt om uit een digitaal boek te studeren, overweeg dan om e-books aan te schaffen in plaats van een papieren versie. Je studiemateriaal tweedehands aanschaffen is ook een goede optie. Check Bookmatch voor tweedehands studieboeken in Nederland. Je kunt natuurlijk ook altijd een bezoekje brengen aan de bibliotheek van je onderwijsinstelling.
Studeer op school of in groepen om energie te besparen. Ik weet het, het is een beetje vergezocht, maar het is een stuk efficiënter om een groot gebouw met een heleboel mensen erin te verlichten/verwarmen dan een heleboel kleine gebouwen met maar één persoon.
Overweeg om de digitale services die je gebruikt te vervangen door groene alternatieve. Je kunt bijvoorbeeld denken aan Tab for a Cause of de zoekmachine Ecosia. Ik weet het, we knielen allemaal voor onze Google-overheersers en Google Scholar is onmisbaar voor papers en scripties, maar je kunt echt impact hebben door je dagelijkse surfsessies een klein beetje aan te passen. Tab for a cause is een browserextentie die de advertentie-inkomsten die ze genereren doneert aan goede doelen. Ecosia is een groene zoekmachine die iets vergelijkbaars doet: zij gebruiken advertentie-inkomsten om bomen te planten.
De meest voor de hand liggende tip is stoppen met koffie to go halen. Kun je echt niet zonder je dagelijkse dosis cafeïne? Neem je eigen beker mee. Door een eco-vriendelijke koffiebeker te kopen en deze twee keer per dag te gebruiken tijdens de werkweek bespaar je meer dan 500 papieren of plastic koffiebekertjes. Bonus: de meeste koffietentjes geven je korting als je je eigen beker meeneemt. Dubbel fijn.
In hetzelfde straatje: BOYEten. In westerse landen gooien we bijna 100KG verpakt eten per persoon per jaar weg. Dat is niet alleen verschrikkelijke verspilling van voedsel, maar ook van verpakkingsmateriaal. Kook eens wat extra’s of zorg dat je basisdingen zoals brood en kaas in huis hebt, zodat je je eigen lunch mee kan nemen. Verpak het in een herbruikbaar bakje (bonuspunten voor glas, metaal of BPA-vrij plastic) en vergeet ook niet je eigen bestek mee te nemen. Als je dat allemaal ook nog meeneemt in een leuk zakje of tasje zorg je dat je vieze bestek je boeken niet aanraakt, maar hoef je geen plastic mes of vork te gebruiken. Zelfde geldt voor drinken: neem een hervulbare fles mee.
In Nederland is het zo makkelijk om je vervoer te verduurzamen. Stap op je fiets en geniet van de frisse lucht! Openbaar Vervoer is ook een goede optie, maar als je op fietsafstand van de uni woont en toch vaak skipt vanwege het weer (of luiheid), probeer jezelf dan toch te motiveren om op de fiets te stappen. Investeer in een goede regenjas en je hoeft nooit meer voor een sportschool of busritje te betalen.
Je kunt natuurlijk ook impact hebben door je in te zetten als activist voor een beter klimaat. Vertel je vrienden over al je supermakkelijke duurzaamheids-hacks en moedig ze aan om mee te doen. Reserveer een middagje om het duurzaamheidsbeleid van je Universiteit of hogeschool te bekijken. Veel duurzaamheidsprojecten worden geïnitieerd door een Green Office. Ze zijn vaak op zoek naar vrijwilligers of organiseren leuke evenementen. Ga bij een club, Facebookgroep, blijf bijleren en STEM! Stem voor groene partijen in je lokale en landelijke verkiezingen.
Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om je gewoontes iets groener te maken of je kennis heb laten maken met nieuwe tips of initiatieven. Wat is jouw grootste duurzaamheidstip?