Wil jij van je uitstelgedrag af? Check tips van ISIC hoe stoppen met uitstellen, minder stress hebt en meer gedaan krijgt.

Hoe stoppen met uitstellen?

20 tot 50 procent van alle studenten heeft dermate last heeft van uitstelgedrag dat het van invloed is op de studieresultaten. Oeps… Nou willen we allemaal wel leren hoe je met stoppen met uitstellen. De oorzaak van uitstelgedrag is het allerbelangrijkste: weet de oorzaak en je kunt een gepaste oplossing toepassen. Ik zet 4 oorzaken én oplossingen voor je op een rijtje.

De perfectionist

Perfectionisten weten dat ze potentie hebben en goed kunnen presteren, maar dat is dan ook meteen hun valkuil. Veel perfectionisten hebben té hoge verwachtingen van de resultaten en zijn bang om te falen. De perfectionist koppelt eigenwaarde aan prestaties. De angst om slecht te presteren zorgt ervoor dat de perfectionist taken voor zich uit blijft schuiven. Als jij dus taken uitstelt omdat je bang bent dat het tóch niet zo goed gaat lukken als je in je hoofd hebt, probeer dan de volgende oplossingen:

  1. Goed genoeg is goed genoeg. Deze heb je waarschijnlijk al wel eens eerder gehoord, maar probeer je niet te verliezen in het ideaalbeeld. Af is af, goed genoeg is goed genoeg.
  2. Vind een study-buddy. Door met iemand op te trekken die zich niet zo blind staart op de details, kom je sneller verder met je eigen werk.

De vermijder

Als je in deze groep valt dan ben jij het allerbeste in uitstellen door vermijden. Vermijders zijn ook vaak bang om niet goed te presteren, maar ze zijn anders dan perfectionisten. Vermijders zijn namelijk niet overtuigd van hun eigen kunnen en denken vaak ‘dat kan ik toch niet’ of ‘ik weet niet hoe dit moet’, en blijven dingen uitstellen omdat ze blijven twijfelen. Voor vermijders kunnen de volgende oplossingen helpen:

  1. Kijk naar de norm. Waarschijnlijk is de lat niet zo hoog als jij hem legt, en kun je de rest van je klasgenoten of collega’s prima bijbenen. Wees niet te streng voor jezelf.
  2. Vraag om hulp. Als je echt denkt dat je het niet kan, vraag dan om hulp. Het is niet erg als je soms wat input nodig hebt van een ander om je werk af te krijgen.

De levensgenieter

Alles gaat de levensgenieter makkelijk af, dus ze weten dat ze het tóch wel voor elkaar zullen krijgen, wat kan leiden tot uitstelgedrag. De levensgenieter werkt alleen als het écht niet meer anders kan. Deze persoon heeft een haat/liefde verhouding met uitstellen, want ze presteren vaak goed onder druk, maar ervaren ook stress en weten dat ze beter werk hadden kunnen leveren als ze eerder waren begonnen. Als jij liever met vrienden een biertje drinkt op het terras dan werkt, misschien heb je dan wat aan de volgende oplossingen:

  1. Werk samen. Door in een groep te werken heb je een stok achter de deur én je doet iets sociaals, zo kun je nog een beetje plezier vinden in je werk.
  2. Beloon jezelf nádat je werk af is. Maak een lijstje van alle dingen die je liever zou doen dan studeren, en sta jezelf toe om één van die dingen te doen nadat je een taak hebt afgerond.

De dromer

De dromer stelt dingen niet éxpres uit, maar blijft altijd veel te lang hangen in de planningsfase. Deze opstartproblemen zorgen ervoor dat de dromer nooit echt goed van start gaat en voor ze het weten is het de dag van de deadline. Plannen is goed, maar alleen als je die planning daarna ook echt úitvoert. Als jij moeilijk op gang kunt komen met je werk, dan ben je misschien een dromer en kunnen de volgende oplossingen je helpen met je uitstelgedrag.

  1. Breek je grote plan op in kleine hapklare stukjes en oefen met die één voor één uitvoeren. Een klein beetje werk doen is al meer dan helemaal geen werk doen.
  2. Houd jezelf verantwoordelijk door in ieder geval één actieve taak per dag in te plannen en je daaraan te houden.

Om af te sluiten zijn er nog een paar tips die werken voor iedereen die problemen heeft met uitstellen. Naast de dingen die ik al eerder noemde kun je ook:

Tip 1: Afleiding vermijden
Jep, leg je telefoon weg, schakel je internet uit waar mogelijk, ga studeren in een stille ruimte, weg van je thuisbasis. Uitstellen wordt moeilijker als je alle mogelijke afleidingen uit de weg gaat.

Tip 2: Doelen stellen
Plannen is misschien niet dé oplossing om uitstelgedrag tegen te gaan, maar het helpt wel. Door realistische doelen te maken en die ook te concretiseren heb je meer overzicht en wordt het makkelijker om actie te ondernemen.

Tip 3: Bij het einde beginnen
Heb je vooral problemen met beginnen? Start dan ergens halverwege. Als je ongeveer weet wat je moet doen, zet dan op papier wat je al weet en werk daaruit verder.

Welk type uitsteller ben jij en wat is jouw favoriete anti-uitstel-tip?

)