5 tips voor stage lopen

Dan is het eindelijk zover, je gaat stage lopen. De eerste dag van je nieuwe uitdaging komt steeds dichterbij! Je zet je studentenleventje even aan de kant en gaat aan de slag in de beroepspraktijk. Stage lopen is niet alleen leerzaam, maar ook erg leuk. Je draait als een 'echte' medewerker mee in een tof bedrijf. Voordat je stage echt begint kun je je misschien druk maken over hoe alles uiteindelijk gaat verlopen. Wij hebben daarom 5 tips voor je opgesteld, zodat het helemaal goed gaat komen met je stage.   

1. Dress to impress

Natuurlijk hoef je niet direct je hele kledingkast om te gooien, maar je moet wel goed aanvoelen of het bedrijf een formele of een informele sfeer heeft. Mocht je geen blouse of pantalon in je kledingkast hebben liggen, dan is het handig om dit alsnog aan te schaffen. Je kunt er beter te netjes bij lopen bij een informele organisatie dan te informeel met bij een formele organisatie.

2. Structuur tijdens het stage lopen is best fijn

Lekke uitslapen, chillen of een vrij dagje, als student komt dit natuurlijk regelmatig voor. Heerlijk, maar laten we eerlijk zijn, wij mensen hebben er al snel genoeg van en verlangen toch naar een beetje structuur en vastigheid in ons leven. Tijdens het stage lopen merk je dat structuur toch eigenlijk best fijn is!

3. Stel geen hoge eisen aan jezelf

Stage lopen betekent dat je in de eerste weken alles moet weten over het bedrijf, alles zo goed mogelijk moet doen en vooral geen fouten moet maken. Nope, dit is natuurlijk helemaal niet waar! Het is een veelvoorkomende gedachte en je wilt natuurlijk je beste beentje voorzetten, maar durf fouten te maken en stel vragen. Je bent niet voor niets een stagiaire, je mag fouten maken. Je bent er namelijk om te leren!

4. Always have a plan! 

Als fulltimer spendeer je je dagen vooral op je stageplaats. Dit betekent voor vrijwel ieder student dat je social life compleet over is. No worries! Bekijk het zo; je hoeft voor een lange tijd niet bezig te zijn met tentamens en projecten, wat betekent dat je gewoon zo goed als vrij bent na een werkdag. Plan daarom je avonden vol met vrienden en neem af en toe tijd voor jezelf.

5. Communiceer 

Weet je niet wat je te wachten staat? Vraag het dan gewoon in een e-mail of bel je stagebegeleider. Hoe doet jouw stageplaats het bijvoorbeeld met de lunch? Wat verwachten ze van jou? Hoe laat begint een werkdag? Aan wie moet jij je afwezigheid melden bij ziekte etc. Communicatie is erg belangrijk en maakt alles vaak een stuk gemakkelijker en duidelijker! 

Good luck! 

)