Kijk deze 5 tips van ISIC voor verbeter balans tussen studie en privé!
Veel van ons werken en studeren vanuit huis, maar hoe te beter balans tussen studie en privé verkrijgen? Als je thuis studeert of werkt kunnen de grenzen tussen werken en leven vervagen. Natuurlijk zitten er voordelen aan, zoals niet voor dag en dauw op moeten staan om jezelf op de fiets richting college te slepen voordat je een druppel koffie op hebt. Maar de voordelen wegen niet altijd zwaarder dan de nadelen. De hele dag thuis zijn kan druk op je relaties en mentale gezondheid zetten, en productief zijn in je eigen huis kan echt heel moeilijk zijn. In dit artikel geven we je vijf tips om een goede balans te vinden tussen studeren en relaxen.
Ja ja, je bent opeens je eigen roostermaker geworden. Normaal moet je naar hoorcolleges, werkgroepen of trainingen, en als je toch je huis al uit bent kun je meestal nog wel een paar uur productief studeren in de bibliotheek. Omdat er zo weinig structuur in je dag zit kan het moeilijk zijn om de grens tussen werk-tijd en relax-tijd te behouden. Dus moet je een rooster voor jezelf maken!
De specifieke regels van je rooster zijn niet belangrijk (behalve als je online lessen volgt). Je kunt een planning kiezen die voor jou werkt. Als je een ochtendmens bent, sta dan vroeg op en studeer tijdens ‘normale’ kantoortijden, tussen 9 en 4 met een uur lunchpauze bijvoorbeeld. Ben je meer een nachtbraker? Slaap dan uit en begin om 12 uur en werk door tot 7. Zolang je een beslissing maakt over wanneer je aan de slag gaat en je daar ook aan houdt zit je goed.
Daarbij komt ook dat je écht moet stoppen wanneer het tijd is om te stoppen. Probeer je werk niet uit te stellen omdat je het ook ‘later’ nog kan doen. Doe je werk nu, en kap wanneer je werkdag voorbij is. Het zal je zoveel stress schelen!
Als je lijkt op mij, dan is je huis niet echt ingericht om thuis te studeren. Ik heb geen kantoor, ik heb zelfs niet eens een bureau. Maar ik heb wél een apart hoekje van mijn eettafel met een bureaulamp, mijn laptop en een leuke plant, speciaal gereserveerd voor werk. Als ik eet dan verplaats ik naar de andere kant van de tafel, en ik werk nooit op de bank of in bed. Door een fysieke barrière te maken tussen productieve plekken en ontspannende plekken maak je het makkelijker voor jezelf om in balans te blijven.
Misschien werk je wel het beste vanaf je bank of vanuit je bed, dus daar zou je ook een ‘werk-kant’ kunnen kiezen (alhoewel vanuit je bed werken niet geadviseerd wordt als je nog wil slapen ’s nachts). Op deze manier kun je je studieplek verlaten als je klaar bent met de werkdag.
Ik weet dat ik dit artikel begon met een klaagzang over ’s ochtends vroeg op je fiets naar college moeten, maar reistijd helpt stiekem best met het vormgeven van je dag. Je kunt even opstarten onderweg naar je lessen en je kunt weer even afkoelen als je teruggaat naar huis. Zonder reistijd kan het helpen om een ritueel te starten wat je de illusie van afbakening geeft. Je kunt je huis uit, een klein blokje om, en dan pas aan het werk gaan. Zelfs iets simpels als uitgebreid koffiezetten of je to do lijst opschonen voor- en nadat je begint met werken kunnen een groot verschil maken.
Het is heel verleidelijk om de hele dag door honderd kleine pauzetjes te nemen óf om gewoon in een klap door te werken, maar probeer jezelf echte pauzes te geven. Hoe maakt niet zoveel uit: je kunt een ‘gewone’ werkdag aanhouden (spontane kleine koffiepauzes en een lange lunch) of een meer gestructureerde versie zoals bij de pomodoro-techniek (4 minuten pauze voor elke 25 minuten dat je werkt met een langere pauze van 20-25 minuten na elke vierde ‘werksessie’). Pauzes helpen niet alleen met het definieren van je rooster (zie punt 1), maar je bent ook productiever én minder snel moe. Net zoals bij tip 3 kan het helpen om even naar buiten te gaan, zodat je je brein rust kan geven.
Na een lange dag studeren kijk je uit naar het moment dat je weer thuiskomt. Maar als je klaslokaal ook je woonkamer is, dan heb je die beloning niet. Om dit op te vangen, probeer dingen te plannen (ja, weer dat plannen…) waar je naar uit kunt kijken. Je zult je gemotiveerd voelen om je werk af te maken én daarna heb je iets leuks om te doen. Kies een tv-programma om te kijken, vraag een vriend of vriendin om te videobellen of plan een online-sport-sessie, zodat je jezelf kunt belonen nadat je klaar bent met werken.
Ik hoop dat deze tips je kunnen helpen om weer wat balans te krijgen in je leven. Thuis studeren en een soort-van-normaal-leven behouden is moeilijk, maar je kunt het! Succes!