Dus jij wilt in het buitenland studeren. Super goed plan! Maar waar? Amerika, Australië, China, Engeland of Japan, what will it be? En wat voor soort studie en welke studierichting? Een bachelor, master, minor of tussenjaar? Bedrijfseconomie, grafische vormgeving, international business, journalistiek, psychologie, taalcursus Academisch Engels of liever sportmanagement? En hoeveel gaat dat kosten, wat levert het je op en waar moet je nog meer aan denken? Je leest het allemaal hier.
In principe ligt de wereld voor je open en kun je als Nederlandse student in heel veel landen studeren. Alleen kun je niet in alle landen Engelstalige opleidingen volgen en moet je soms eerst de taal leren. Dan is het wel zo handig om voor een Engelstalig land te kiezen of voor een land waar internationalisering hoog in het vaandel staat en je goede Engelstalige studieprogramma’s kunt volgen. Gelukkig kan dit in steeds meer landen. Het meest voor de hand liggen Australië, Canada, Engeland, Nieuw-Zeeland, diverse Europese landen, de Scandinavische landen, enkele landen in het Oosten zoals China en uiteraard de Verenigde Staten.
Jouw studiemogelijkheden hangen af van het land waar je naartoe gaat en van je vooropleiding. Niet iedere buitenlandse universiteit biedt namelijk Engelstalige opleidingen op alle studieniveaus of in alle studierichtingen. Over het algemeen kun je voor business en media studies in heel veel landen terecht, maar voor bijvoorbeeld een studie rechten of geneeskunde wordt dit al minder makkelijk. En wanneer je een vwo-diploma hebt behaald, kun je in het buitenlands hoger onderwijs vrijwel overal een studie volgen. Heb je echter vmbo of havo gedaan dan vermindert dit je keuzemogelijkheden, maar ook dan zijn er opties voor jou.
Ook de kosten van een studie in het buitenland hangen af van het land waar je gaat studeren. In Nederland betaal je voor een eerste voltijd studie jaarlijks zo’n 2.000 euro aan wettelijk collegegeld en voor een tweede studie in de meeste gevallen het instellingscollegegeld dat varieert van ca. 5.000 tot ruim 25.000 per jaar. In het buitenland betaal je als internationale student vrijwel altijd het instellingscollegegeld, tenzij je als uitwisselingsstudent gaat of wanneer je gaat studeren in een van de landen waar je gratis kunt studeren zoals in de Scandinavische landen.
Het grote voordeel van studeren in het buitenland is dat je jouw horizon verbreedt, zowel letterlijk als figuurlijk. Studeren in een ander land is een uitdaging waar je heel veel van leert. Je leert niet alleen veel van het onderwijs in het buitenland, maar je leert ook een andere cultuur, een andere taal, andere mensen en vooral jezelf kennen. Want als je voor een paar maanden of een paar jaar naar het buitenland verhuist, sta je helemaal op eigen benen en daar word je heel zelfstandig van. Bovendien is het natuurlijk supertof dat je iets van de wereld ziet en thuiskomt met een indrukwekkende internationale ervaring en een internationaal erkend diploma op je cv. Een laatste argument is dat je in het buitenland vakken kunt volgen of studies kunt doen die in Nederland niet worden aangeboden.
In veel landen is het academisch jaar opgedeeld in twee semesters en kun je, anders dan in Nederland, ook in januari/februari beginnen met je studie. Sommige universiteiten werken met trimesters, diverse Amerikaanse onderwijsinstellingen zelfs met quarters en in Australië en Nieuw-Zeeland starten de opleidingen in juli en februari. Wanneer je je moet aanmelden, hangt dus af van waar en wanneer je wilt starten met je studie. Houd er ook rekening mee dat je voor veel opleidingen in het buitenland eerst nog een academische test of een Engelse taaltest moet afleggen en dat de wachttijden voor deze testen relatief lang zijn. De uiterste aanmelddeadline verschilt dus per land, universiteit en opleiding en kan variëren van 6 maanden tot 6 weken voor de start van je studie.
Wil je meer weten of heb je hulp nodig bij het vinden van een studie in het buitenland? KILROY helpt je als je wilt studeren in Australië, Canada, China, Engeland, Japan, Nieuw-Zeeland, Singapore, Verenigde Staten en Vietnam. Onze studieadviseurs helpen je gratis met het vinden van de juiste studie, assisteren je met de hele aanmeldingsprocedure en adviseren je over praktische zaken zoals visum, verzekeringen, studiefinanciering, huisvesting en de reis naar jouw studiebestemming.