10 gouden tips voor cv-building

Zo bouw je een cv op dat indruk maakt

En dan is opeens het moment daar: afstuderen! Je neemt afscheid van het oh zo heerlijke studentenleven en belandt voor het eerst op de arbeidsmarkt. Helaas ligt een goede en leuke baan niet altijd voor het oprapen. Werkgevers krijgen soms wel honderden sollicitaties en bekijken elk cv maar ongeveer 20 seconden. Het is daarom belangrijk dat jouw cv opvalt en iets vertelt over jou als persoon en je kwaliteiten. Wij geven je 10 gouden tips hoe je een goed cv opbouwt er zo voorsprong pakt op mede-sollicitanten.

# Werk naast je studie 

Met een bijbaan naast je studie doe je niet alleen praktijkervaring op, maar laat je ook zien dat je gemotiveerd en ambitieus bent. Werkgevers vinden praktijkervaring belangrijk, omdat je hiermee de nodige basiskennis opdoet en je beroepshouding aantoont. Als je een bijbaan weet te scoren dat in het verlengde ligt van je opleiding, dan bouw je bovendien een mooi netwerk op in de branche waarin je na je studie graag wil werken.

# Loop stage

Stage lopen vindt niet iedereen even leuk, maar studies verplichten het vaak niet voor niets. Een stage geeft jou als student de kans om je te oriënteren op de arbeidsmarkt. Je ervaart wat je wel en wat je niet aanspreekt in de beroepspraktijk en daarnaast bouw je een groot netwerk op. Als een stage geen verplicht onderdeel is van je studie, probeer het dan alsnog te doen!

10 gouden tips voor cv-building

# Doe internationale ervaring op 

Overweeg je een studie of een stage in het buitenland? Doen! Naast het feit dat je een groot avontuur tegemoet gaat, verbeter je je taalvaardigheid en leer je jezelf aanpassen aan verschillende culturen. Ervaring in het buitenland opdoen betekent niet alleen een onvergetelijke tijd, maar ook weer een stapje dichterbij je toekomst.

# Ga bij een studentenvereniging

Lid zijn van een studentenvereniging levert je niet alleen veel borrels, feesten en nieuwe vrienden op. Je breidt ook je netwerk verder uit, wat op latere leeftijd goed van pas kan komen. Als lid van een studentenvereniging zul je vaak activiteiten moeten organiseren. Je leert zo goed omgaan met verantwoordelijkheden en werkt tegelijkertijd aan je organisatie-skills

10 gouden tips voor cv-building

# Ga bij een studievereniging

Een studievereniging is meer carrièregericht dan een studentenvereniging. De evenementen die zij organiseren zijn er vaak op gericht om waardevolle skills te ontwikkelen en in contact te komen met potentiële werkgevers. Een actief lidmaatschap bij een studievereniging gericht op jouw specifieke beroepsgroep of sector is dus erg waardevol voor je persoonlijke ontwikkeling en je cv-building.

# Volg een honoursprogramma

Een honoursprogramma is een meer uitdagend programma naast je huidige studie voor gemotiveerde en talentvolle studenten die het maximale uit hun studie willen halen. Diverse hogescholen en universiteiten bieden het aan. Je komt niet zomaar in aanmerking voor een honours programma. Hiervoor moet je hoge cijfers halen. Je verbreedt en verdiept je kennis en vaardigheden, komt vroegtijdig in aanraking met het bedrijfsleven en je verdient een extra aantekening op je diploma. 

10 gouden tips voor cv-building

# Houd een portfolio bij

Tijdens je studie werk je aan verschillende opdrachten en projecten. Bewaar deze goed! Sommigen kunnen namelijk voor je toekomstige werkgever erg nuttig zijn, omdat ze inzicht geven in je kennis en kunnen. Studeer je bijvoorbeeld multimedesign, dan is het een aanrader om je beste ontwerpen te bundelen en mee te sturen met je sollicitaties. Daarnaast presenteer je je met een portfolio ook nog eens op een professionele manier. 

# Doe vrijwilligerswerk

Als je een jaar als vrijwilliger hebt gewerkt, heb je in veel gevallen een streepje voor op kandidaten die dat niet hebben. Je doet iets nuttigs in je vrije tijd en daar houden werkgevers van. Zo ben je weer een stap dichter bij jouw eerste baan.

Jongen die lesgeeft aan kinderen als vrijwilligerswerk

# Maak een LinkedIn-account aan

Begin zo vroeg mogelijk met een LinkedIn-account, zodat je aan het eind van je studie een duidelijk profiel hebt opgebouwd met een goed netwerk en aanbevelingen. Zorg daarnaast voor een sterke headline en gepaste functietitels zodat je beter gevonden wordt. 

# Schrijf je scriptie met een onderwerp dat je echt aanspreekt

Door jouw scriptieonderwerp te richten op de branche of zelfs het bedrijf waar jij wilt werken, werk je aan zowel je afstuderen als je cv. Doe je een hbo opleiding, dan kan je vaak een praktijkgerichte scriptie schijven binnen je stageorganisatie. Benader hiervoor dus de bedrijven waarvoor jij graag zou willen werken, want wie weet sleep je er een mooie functie uit. Natuurlijk is het ook gewoon leuk om je scriptie te schijven over een onderwerp dat je interessant vindt.

Scriptie schrijven

)